excellentwines.se excellentwines.se
0
0:-
Produkt lagd i inköpslista
Inköpslista
Totalt (inkl moms):
0:-

Torraccia del Piantavigna

Torraccia del Piantavigna ligger i Alto Piemonte vid foten av Monte Rosa, kanske det mest emblematiska av alla italienska bergen. Företaget äger nästan 100 tunnland handskötta vingårdar som odlar nästan uteslutande tre lokala druvsorter, Nebbiolo och Vespolina för röda och autoktona enstaka druvsort som specificerats för våra DOC-viner för vita. Alla vinerna vinifieras och lagras i våra källare och buteljeras i vår egen produktionslinje. Vineriet gör uteslutande kvalitetsviner, främst röda men med lite vitt och rosé, inklusive våra illustrerade Ghemme och Gattinara D.O.C.G. viner, vars konstanta enastående kvalitet vittnas om av dussintals prestigefyllda utmärkelser som mottagits för dessa viner. I synnerhet har "Tre Bicchieri" tilldelats ett av våra viner för vart och ett av de senaste tio åren av Gambero Rosso, bibeln för italienskt vin.
Den nuvarande generationen av företagsledningar hämtar inspiration från farfar Pierino, inte bara genom att göra viner av erkänd kvalitet och elegans utan också i sina värderingar och attityder till närområdet, lokalsamhället och miljön. Som en återspegling av dess arbete med miljöskydd, belönades Torraccia del Piantavigna 2014, 2017 och 2018 med det prestigefyllda Eco-Friendly-priset från Touring Club Italiano.
Familjen Francoli äger, som alltid, fortfarande aktiemajoriteten i Torraccia, men sedan den 1 februari 2015 har ägandet ändrats, och familjen Ponti, också från Ghemme, ägare till den ledande italienska producenten av ättika och grönsakskonserver, med samma namn. en betydande andel. Detta är ett logiskt steg för företaget eftersom familjen Ponti har varit involverad i Torraccia från början, efter att ha överlämnat förvaltningen av sina prestigefyllda vingårdar till ett samriskföretag som ägs av de två familjerna.

Vinframställning i kullarna vid floden Sesia, på båda sidor om floden (i provinsen Novara och provinsen Vercelli), har gått in i sitt tredje årtusende. Faktum är att området Alto Piemonte har en extremt gammal vinframställningstradition som fortfarande formar detta land så nära förknippat med vin. Jordens och klimatets form har alltid varit – och är fortfarande – nyckelfaktorer.
För cirka 290 miljoner år sedan fanns det en aktiv vulkan mellan Sesiadalen och Sesseradalen. Sedan, för cirka 60 miljoner år sedan, när Alperna skapades, gjorde jordskorpans vältning i Sesiadalen det möjligt för dess djupaste magmatiska skikt att stiga upp till ytan, vilket gav upphov till vad som idag är känt som en "fossiliserad supervulkan".
Som ett resultat är de alluviala kullarna på båda sidor om Sesia utomordentligt rika på mineraler, från vilka våra vinstockar hämtar de värdefulla element som de behöver för att generera långvariga viner av suverän kvalitet.
Här mildras det kontinentala klimatet som gynnas av Nebbiolo-druvan, möjligen Italiens mest enastående och unika druvsort, som "andas dimman" på hösten, av de svala luftströmmarna som strömmar ner från Monte Rosa, den antika "Monboso" av Leonardo da Vinci. Ett extraordinärt klimat men svårt för bönder.
De hade inte så mycket val förr i tiden förutom att be till helgonen för att skydda dem från hagel stormar eller skadedjur som kunde förstöra deras skörd: till St Gratus, St Julius och St Theodore, den berömda biskopen av Sion, med hans mirakel verkande klocka, som har avbildats i lokala fresker sedan 1543.
Dessa är faktorerna som utgör "terroiren": jorden, klimatet, druvsorten och människorna som bearbetar marken, tack vare sina tusenåriga kunskaper, överlämnade från en generation bönder till en annan.
För att levandegöra denna tusenåriga historia måste vi ge oss ut på en resa. Det finns många karaktärer i berättelsen: kelterna, romarna, munkar från Cluny i Frankrike, munkarna på ön St Julius vid sjön Orta, de adliga härskarna i Milano (familjerna Visconti och Sforza), Savoia i Turin , även Garibaldi och Cavour. Men att berätta historien är också ett sätt att minnas de många bönder som genom århundradena använt sig med stor envishet och uppoffring för att odla vinstockarna.
Idag fortsätter historien, en blandning av tradition och innovation, applicerad i vingårdarna och i källaren, vilket resulterar i viner av stor kaliber.

Torraccia del Piantavigna Barlàn Rosé DOC Rosé Vin, Italien
Torraccia del Piantavigna Gattinara Rött vin, Italien
Torraccia del Piantavigna Ghemme Rött vin, Italien
Torraccia del Piantavigna La Mostella DOC Rött vin, Italien , 169:-
Torraccia del Piantavigna Neb DOC Rött vin, Italien , 184:-
Torraccia del Piantavigna Tre Confini Rött vin, Italien , 199:-
Integritets och Cookie policy
Vi värnar om din integritet och för oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.
Vår hemsida använder cookies dels för att optimera hemsidans funktion och dels för att kunna läsa statistik. Genom att du besöker och använder vår hemsida eller dess tjänster förstår du och accepterar hur vi hanterar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.
Välkommen till Excellent Drinks Sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år. Jag har fyllt 25 år